diumenge, 25 de novembre del 2012

09.- Bòlit / bèlit


 





Al bòlit s'hi jugava de moltes maneres. Podia consistir, simplement, en veure qui aconseguia enviar el bòlit més lluny. Una altra diversió era fer un recorregut pels carrers del poble, a veure qui arribava abans a un indret.

Exercicis per aprendre a jugar al bòlit.
 
 
El primer joc per aprendre a jugar al bòlit consistia en ficar-se tots damunt d'una ratlla, s'agafava la pala de fusta i es pegava per la punta del davant o per la del darrera al bòlit - si es pega al davant el bòlit anirà cap a davant, si va cap a darrera tens que tirar el cos cap darrera i pegar al bòlit-. Aquest joc consisteix en veure qui el fa anar més lluny.
Enric Blanch


 
Per a jugar al bòlit és necessari un bòlit -fusta petita en forma de llapis, amb puntes als dos extrems- i una pala de fusta.
Vés en compte!!! quan facis rebotar el llapis no fiquis la cara davant, per què et pot saltar a l’ull o al nas i fer-te molt mal.
Per a jugar agafem la fusta amb puntes –bòlit- i la deixem al terra, davant nostre. Després hem de donar un copet a un dels extrems del bòlit. Quan estigui a l’aire l’hem de pegar de baix cap dalt per què ha de passar per damunt de la teva cintura, i mirar que vagi el més lluny possible.
Sebastian Helbich Bretón
 
 
Amb la pala de fusta i el bòlit juguem a veure qui arriba més lluny.
Randy Córdova

Per jugar en aquest joc cadascú ha de tenir un bòlit. Ens posem tots en línia recta i anem tirant els bòlits (el posem al terra pla i amb la pala li peguem un cop en un dels extrems, així el bòlit s’aixeca del terra i el colpegem per enviar-lo el més lluny possible), qui tira el bòlit més lluny, és el que guanya.
Meritxell Montaña

Aquí teniu un altre joc que es feia, que convinava habilitat, punteria i força:


En aquest joc fem grups i cada grup fa un cercle dibuixat al terra. Cada jugador té una pala i un bòlit que deixa dins del cercle i cadascun podia triar a qui tirar el bòlit, amb un ordre de tirar. Quan s'han tirat tots els bòlits cadascú es prepara per tirar el seu, seguint l’ordre, mirant d’acostar-lo el més a prop possible del cercle dibuixat. S'ha d'anar tirant fins que algú aconsegueixi fer entrar el bòlit dins del cercle.
Enric Blanch

Es necessita una pala de fusta i un bòlit. Dibuixem un cercle amb guix al mig de la pista. Cada jugador agafa el bòlit d’un altre jugador i amb la pala de fusta el llancem el més lluny possible. Després, quan tots han tirat, cada jugador agafa el seu bòlit i amb la pala de fusta el llança des d’on està i guanya qui fica el bòlit dins el cercle dibuixat.
Pol Candela



En aquests curts vídeos podeu veure com fem una partida de bòlit:
 
El joc consisteix en fer dos equips. Cada equip ha de fer un ordre de tirar. Comença a tirar un equip des d'una banda del camp, els jugadors de l'altre equip han de ficar-se a uns quants metres des d'on es tira el bòlit, i han d'intentar agafa'l al vol. Cada llançador té 3 oportunitats per tirar el bòlit.
  • Si s'agafa el bòlit al vol el que ha tirat queda eliminat i s'ha de ficar la raqueta als peus i el que l’ha agafat ha de llençar el bòlit i tocar la raqueta, si toca la raqueta es canvien els papers, els que han tirat han d'agafar el bòlit i els que han agafat el bòlit han de tirar.
  • Si al tirar el bòlit no l'agafen al vol des d'on ha caigut el bòlit tira el següent, així fins que passis el camp tirant el bòlit.
Enric Blanch 

Per a jugar al bòlit necessitem una pala de fusta i un tros allargat amb els dos extrems una mica afilats també de fusta, que es denomina bòlit.
Per a començar el joc s’han de fer dos equips.
Un dels equips es posa a una línia i els altres a unes deu passes d’aquests.
Un dels jugadors que esta a la línia, “saca”, pegant un cop al bòlit en un dels seus extrems de manera que s’alçarà i el jugador podrà colpejar-lo amb la pala; té tres intents per a pegar-li un cop i poder tirar-lo, intentant que arribi el més lluny possible i els jugadors de l’equip contrari no el pugin agafar.
Si el jugador perd les tres oportunitats que té, “saca” algú altre del seu equip.
Si els jugadors de l’altre equip agafen el bòlit amb les mans, es canvia el torn de “sacada” de manera que els que “sacaven”, ara intentaran agafar el bòlit amb les mans i seran els de l’altre equip els que “sacaran”.
Si el jugador que “saca” ho fa bé, (si “saca” més avall de les cames no es considerarà com a bo) i no l’agafa ningú, allà on hagi arribat el bòlit serà des    d’on “sacarà” aquest mateix jugador la pròxima tirada, i així successivament fins que aquest acabi de finalitzar la llargada de la pista. Així es com s’aconsegueixen els punts.
Si el bòlit es agafat pels jugadors de l’altre equip, el jugador que la tirat es posarà la pala entre els peus, i, el que l’hagi agafat intentarà tirar el bòlit de manera que toqui a la pala, si ho aconsegueix l’equip del jugador agafa el torn de tirades i si no ho fa segueix l’equip primer.
Guanya l’equip que més punts hagi aconseguit.
Maria Monté

 
Per jugar al bòlit necessitem el bòlit -petit tros de fusta acabat en punta pels dos costats-, i una pala de fusta.
Per jugar hem d’estar molt atents de no posar el cap al damunt del bòlit perquè al donar-li un cop al damunt no ens salti a la cara i ens faci mal. Es juga posant el bòlit a terra i donant-li un copet a una punta amb la pala de fusta, s’aconsella donar-li a la punta del davant, i quan el bòlit s’elevi li hem de donar amb la pala de fusta un cop de baix cap a dalt per a que vagi lo més lluny possible i s’ha d’elevar més de la cintura per a que el tir sigui vàlid.
Francina Serra


Es necessita una pala de fusta i un bòlit. Marquem una línia llarga a terra i a una certa distància una altra línia llarga a terra paral·lela. Fem dos equips: uns seran els llançadors i els altres els defensors. L’equip llançador comença llançant el bòlit des de la seva línia i ha d’intentar llançar-lo el més lluny possible de manera que arribi a l’altra línia. Com que és molt difícil arribar-hi d’una sola tirada, l’anirà llançant des del punt on cau el bòlit fins que arribi a l’altra línia. Però cal tenir amb compte que l’altre equip no t’agafi al vol el bòlit. Si te l’agafa el defensor que ha agafat el bòlit ha de llançar-lo als peus del llançador que es on tindria la pala de fusta.
Pol Candela

How to play bòlit?
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada